Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

SOS! Ο Μάρτιος θα είναι ο χειρότερος μήνας για την Ευρώπη και τις αγορές


Αρκετά χαρήκαμε όσο χαρήκαμε; «Ναι» απαντά η Knight Capital σε νέα έκθεσή της, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους συμμετέχουν στις διεθνείς αγορές. Όπως τονίζεται, το επίκεντρο όλων θα είναι η Ευρώπη γιατί ο Μάρτιος θα είναι ο πιο άγριος μήνας για την περιοχή και για τις χρηματιστηριακές αγορές με την κρίση χρέους να επιδεινώνεται σοβαρότατα… Και ο πρώτος και σοβαρότερος λόγος είναι οι γερμανικές εκλογές σε κρίσιμα κρατίδια της χώρας, οι οποίες αναμένεται να ταρακουνήσουν όχι μόνο την κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πολιτικό ρίσκο είναι υψηλό και αυξάνεται επικίνδυνα. Περίπου 12 ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, και αυτό ισούται με το 54% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι πολιτικές που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα ακυρώνονται από τις πολιτικές με στόχο τα δημοσιονομικά προβλήματα. Όλα αυτά αυξάνουν το νομισματικό, το δημοσιονομικό και το πολιτικό ρίσκο σε νέα επίπεδα κάτι που θα χτυπήσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Knight Capital, η Ιρλανδία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε σημαντικό haircut των ομολόγων που έχουν οι ιρλανδικές τράπεζες, ή να αντιμετωπίσει την προοπτική ενός καταστροφικού default (Στάσης πληρωμών). Όπως τονίζει ο οίκος, οι δύο βασικές πήγες πολιτικού ρίσκου που αφορούν άμεσα την κρίση στην Ευρωζώνη είναι πως τα κράτη της περιφέρειας θα χάσουν την στήριξη της κοινωνίας για να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν τα ελλείμματα και να περιορίσουν το χρέος. Επίσης, ο πυρήνας τη Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ενδέχεται και αυτός να χάσει την στήριξη του λαού σε ό,τι αφορά τη διάσωση του Νότου.
Όπως τονίζεται, μπορεί σήμερα να φαίνεται πως τα πράγματα έχουν ηρεμήσει στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει λυθεί. Και αυτό θα το συνειδητοποιήσουν οι αγορές τον Μάρτιο. Και, όπως υπογραμμίζεται, δεν είναι μόνο το (τεράστιο) πολιτικό ρίσκο του Μαρτίου που έρχεται, με βασικό πρωταγωνιστή τις εκλογές σε κρίσιμα κρατίδια της Γερμανίας. Είναι και το ότι οι λήξεις ομολόγων στην Ευρώπη είναι τεράστιες και είναι οι μεγαλύτερες από όλους του υπόλοιπους – και προηγούμενους - μήνες του έτους και σχεδόν διπλάσιες σε ποσό από αυτές του Ιανουαρίου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των κρατικών ομολόγων, καθώς και αυτών των ομολόγων των τραπεζών). Σε απλά νούμερα, τον Μάρτιο λήγουν ομόλογα αξίας 310 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 240 δισ. τον Φεβρουάριο και 170 δισ. τον Ιανουάριο.

( πηγή : http://www.reporter.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου