Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ- Κρίσιμη η σημερινή μέρα

Με την παραχώρηση εξουσιών του στον αντιπρόεδρο της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο Χόσνι Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την προεδρία.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ απευθύνθηκε "σαν πατέρας προς τα παιδιά του", όπως χαρακτηριστικά είπε, στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει για άλλη μια ημέρα την πλατεία Ταχρίρ. "Ζητάτε αλλαγή και ένα καλύτερο μέλλον... Θα τιμωρήσω με τις βαρύτερες δυνατές ποινές όσους πείραξαν τη νεολαία μας".
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. "Τον Σεπτέμβριο θα γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" είπε και πρόσθεσε πως "η μεταβίβαση της εξουσίας απαιτεί ένα πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με διαφάνεια και με διάλογο".
"Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης" πρόσθεσε ο Χ. Μουμπάρακ. Σημειώνεται πως την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο Αμερικανός προέδρος, που νωρίτερα είχε αναφερθεί στις εξελίξεις στην Αίγυπτο λέγοντας πως "βλέπουμε την Ιστορία στην εξέλιξή της".
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή "θα προστατεύεται από τον στρατό" και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης χρονοδιαγράμματος που θα διασφαλίσουν μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο Χ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε επίσης στην ταχεία αναθεώρηση 5 άρθρων του Συντάγματος και την κατάργηση ενός, που αφορούν στη διαδικασία της εκλογής προέδρου της χώρας. Στη διάρκεια του διαγγέλματός του αναφέρθηκε στη δική του πορεία λέγοντας πως "επί 60 χρόνια υπηρέτησα το Δημόσιο και το έθνος, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου", προσθέτοντας πως η σημαντικότερη στιγμή της ζωής του ήταν όταν "ανέβασα την αιγυπτιακή σημαία στο Σινά".
Τόνισε, επίσης, πως δέχεται την κριτική από το εσωτερικό αλλά δεν δέχεται καμία πίεση από το εξωτερικό. "Θα αποδείξουμε πως χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του λαού" σημείωσε. Στο τέλος, ο Χόσνι Μουμπάρακ επανέλαβε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ επιχείρησε να αγγίξει τα εθνικά αισθήματα των Αιγυπτίων λέγοντας πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα 7.000 ετών που "αποτελεί την ουσία της ύπαρξής μας".
Την ίδια στιγμή οι ελπίδες των διαδηλωτών ότι ο πρόεδρος θα ανακοινώσει την παραίτηση του έπεσαν στο κενό. Την ώρα που ο Χόσνι Μουμπάρακ μιλούσε οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ φώναζαν: "φύγε. Φύγε", ενώ άρχισαν να πετούν παπούτσια.
 Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το διάγγελμα εξόργισε τους διαδηλωτές και ορισμένοι έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης αργά το βράδυ για να διαμαρτυρηθούν. Σήμερα διοργανώνονται νέες διαδηλώσεις για 18η μέρα στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις και αναμένεται πλήθος κόσμου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα.
Aνεπαρκείς χαρακτήρισε τις εξαγγελίες ο Ομπάμα Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς και καλώντας το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.
"Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο.
Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφού ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, χωρίς όμως να παραιτηθεί , προκαλώντας την οργή των Αιγυπτίων που διαδηλώνουν κατά της εξουσίας του εδώ και 17 ημέρες.
"Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη σοβαρότητα της κυβέρνησης ως προς μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι "η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή".
Στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται ούτε μία φορά το όνομα του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη βία από τις αιγυπτιακές αρχές.
"Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η βία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τίμημα", δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποιώντας ότι "είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να μην απαντήσει στις προσδοκίες του λαού της με καταστολή και βαρβαρότητα. Η φωνή των Αιγυπτίων πρέπει να ακουστεί".
Επανέλαβε επίσης της έκκλησή του για "τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων των Αιγυπτίων" και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Αίγυπτο και η οποία δίνει έκτακτες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας.
Μετά την άρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ να υποκύψει στις "διαταγές" ξένων δυνάμεων, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι στα μάτια των ΗΠΑ, εναπόκειται στους Αιγύπτιους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Ο Μπάρακ Ομπάμα διατύπωσε προτάσεις για τη μετάβαση της εξουσίας. "Θεωρούμε ότι αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση στο σύνολό της και την κοινωνία των πολιτών της Αιγύπτου θα πρέπει να ασχοληθούν με όλα τα σημαντικά προβλήματα που περιμένουν την Αίγυπτο στο μέλλον", αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη "προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αναθεώρησης του συντάγματος και άλλων νόμων για να δειχθεί ότι η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, και στη θέσπιση ενός σαφούς οδικού χάρτη στο δρόμο προς τις εκλογές , οι οποίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες".
"Ομαλή και αμετάκλητη μετάβαση στη δημοκρατία"Μετά την ομιλία του προέδρου Mubarak, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε: «Η ομαλή και αμετάκλητη μετάβαση στη δημοκρατία και στη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είναι κοινός στόχος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του λαού της Αιγύπτου».
Μάλιστα, τόνισε: «Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί, αποτελεί βήμα προόδου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».
Στην ίδια ανακοίνωση, απευθυνόμενη στο λαό της Αιγύπτου τόνισε ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, θα πρέπει να βρουν σημείο επαφής, ενώ εναπόκειται σε αυτόν να κρίνει αν τα βήματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Mubarak, ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του».
Απευθυνόμενη στις αρχές και το στρατό της Αιγύπτου ζήτησε να επιδείξουν μετριοπαθή στάση, ενώ χαιρέτησε "τη γενναιότητα του λαού, που διαδηλώνει για την αλλαγή και την δημοκρατία, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια".
"Επιστρέψτε στα σπίτια σας"Να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία κάλεσε τους διαδηλωτές ο Aιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ.
Τους κάλεσε ακόμη «να αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν χάος».
«Είμαι έτοιμος να κάνω το παν για να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση εξουσίας σε αρμονία με το Σύνταγμα», υπογράμμισε.
Δεσμεύτηκε επίσης να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης.
Ο κ. Σουλεϊμάν τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος και υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει «την επανάσταση των νέων».
"Η χώρα θα εκραγεί"
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας του, προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.
Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος διπλωμάτης, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου των Πυρηνικών των Ηνωμένων Εθνών, που ανήκει στις εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης , έκανε τις δηλώσεις αυτές, μέσω Twitter, αμέσως μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ.
Πριν το διάγγελμα
Νωρίτερα, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καιρού περιμένοντας να ακούσουν την άμεση και οριστική αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωνε ότι «ελπίζει» πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα μεταφέρει όλες τις εξουσίες του στον Ομαρ Σουλειμάν.
Αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμεντ Σαφίκ επιβεβαίωνε στο BBC Arabic ότι συζητείται το σενάριο παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου.
«Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν στην Αίγυπτο την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Λεύκος Οίκος έκανε λόγο για "ρευστή κατάσταση" στη χώρα.

( πηγή : http://www.real.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου