Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι για χιονοστιβάδα... λουκέτων

Ορατός είναι ο κίνδυνος να κατεβάσουν ρολά 225.000 μικρές επιχειρήσεις και να χαθούν 320 θέσεις εργασίας, το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την ευρεία έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Mark για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ).
Ειδικότερα στην έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, οι ισχυροί κλυδωνισμοί στο εμπόριο, με τους εμπόρους να εκφράζουν φόβους ακόμη και για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, ο τζίρος των επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 30% με το 84,2% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση της εταιρείας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας.
Στον τομέα της απασχόλησης, συνεχίζεται η απώλεια θέσεων αφού σχεδόν η 1 στις 4 επιχειρήσεις (24,1%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της ενώ μόνο το 3,5% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις.
Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 100.000 περίπου θέσεων εργασίας για το 2ο εξάμηνο του 2010 (έναντι 88.000 το 1ο εξάμηνο του 2010). Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι υψηλότερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος, αφού το ποσοστό εκεί υπερβαίνει το 35%.
Επιπλέον, σχεδόν 3 στους 10 επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,2%), προβλέπουν ότι το 1ο εξάμηνο του 2011 θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόνο το 4,9 % δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 110.000 θέσεις εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Όσον αφορά την πρόβλεψη της γενικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων επιδείνωση προβλέπει το 68% των επιχειρηματιών, το πρώτο εξάμηνο του 2001.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις, καταγράφουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους. Πάνω από 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε περικοπή στο μισθό των εργαζομένων τους, ενώ, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας.
Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54,9%) θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν το επόμενο εξάμηνο σε μειώσεις μισθών ή ωρών εργασίας των εργαζομένων.
Σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ ενώ 3 στις 10, στην Εφορία (27,3%) σε δάνεια (28,4%) και σε ενοίκιο (29,3)%. Ειδικότερα, σε σχέση με την καταβολή του ενοικίου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Αττική (33,7%), γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη έναρξης ενός διαλόγου για την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων
Πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις έχουν οφειλές σε ΔΕΚΟ - ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση – (30,8%) και σε προμηθευτές (31,9%) ενώ 4 στις 10 επιχειρήσεις (36,3%) έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Ακάλυπτες επιταγές Μόνο η μία στις δύο επιχειρήσεις του δείγματος χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της επιταγές, εκ των οποίων οι 3 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποιούν πάνω από το 50% των συναλλαγών τους μέσω επιταγών
Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις, το 2ο εξάμηνο του 2010, δεν απευθύνθηκαν σε τράπεζα για χρηματοδότηση αλλά και από το 20,1% των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους.

Στάση πληρωμών
Όπως αναφέρεται στην έρευνα «η επιλογή της οργανωμένης στάσης πληρωμών προς το Δημόσιο θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι είναι πιθανό η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων να μετεξελιχθεί σε ευρύτερη, συνειδητή ισχυρή τάση με τη συμμετοχή ακόμα και αυτών που θα μπορούσαν να πληρώσουν. Σε συνδυασμό και με την υποχώρηση παραδοσιακών μορφών δράσης, όπως οι κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις και το κλείσιμο καταστημάτων».
Στο ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, η γνώμη των ερωτηθέντων είναι διχασμένη καθώς το 46,8% υποστηρίζει ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία ενώ το 43,1% πιστεύει ότι θα ξεπεραστεί η κρίση.

( πηγή : http://www.real.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου