Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Spiegel: Υποπτες πληρωμές για την προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα

Πληροφορίες για ύποπτες πληρωμές ύψους 55 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Ferrostaal, που σχετίζονται με την πώληση υποβρυχίων του ναυπηγείου της HDW Κιέλου στην Ελλάδα δημοσιεύει το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτό προκύπτει από τα πρακτικά ανακρίσεων της Εισαγγελίας Μονάχου, που έχει στη διάθεσή του.
Βάσει αυτών, «οι ανακριτές ερευνούν πολλές υποθέσεις σε βάρος ''μάνατζερ'' της Ferrostaal AG στο Έσσεν - που προωθούσε προϊόντα της HDW - φερόμενων ως υπόπτων για δωροδοκία και απιστία.
 Συνολικά θα κληθούν σε δίκη πάνω από 50 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. της Ferrostaal. Η συμφωνία πώλησης με την Ελλάδα, η οποία υπεγράφη το 2000 και το 2002, ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ για τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 καθώς και τον εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων». Το υποβρύχιο "Παπανικολής" είναι το πρώτο της σειράς αυτής και παραλήφθηκε από την Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου 2010.
Πιο αναλυτικά, το περιοδικό γράφει ότι «προκειμένου να κερδίσει την ανάθεση της προμήθειας έναντι των ανταγωνιστών Γαλλίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, η Ferrostaal προσέλαβε ομάδα συμβούλων με επικεφαλής τον πρώην φίλο του Franz Josef Strauß, Hermann Graf von Pückler. Στην ομάδα, που εσωτερικά ονομάστηκε από τη Ferrostaal Team A, ανήκε και ένας έμπορος, του οποίου το όνομα εμφανιζόταν ήδη στη συμφωνία για τεθωρακισμένα Fuchs της εταιρείας Thyssen το 1991 και είχε λάβει ''μίζες'' περί τα 220 εκατομ. μάρκα. Το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ferrostaal και της HDW Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν είχε καταθέσει στην προανάκριση ότι δεν είχε ποτέ μιλήσει με τους συμβούλους για δωροδοκία, όμως σε όλους ήταν σαφές ότι αυτοί οι σύμβουλοι του Team A, αν ήταν αναγκαίο, θα έδιναν χρήματα και σε φορείς που μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις ανάθεσης. Αν συνέβη κάτι τέτοιο – πράγμα πιθανό κατά τον Χάουν – ήταν γι’ αυτόν "εντάξει". Η Ferrostaal δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα». Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υποστήριξε πως στην ομάδα αυτή συμμετείχε και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας, που τους σύστησε ο τότε υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με το Spiegel, ανάλογες με την Ελλάδα ύποπτες πληρωμές αφορούν την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική.
Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα ερευνάται εδώ και καιρό
«Το ζήτημα που αναδεικνύεται με το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαίωσε πως «όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής ʼμυνας. Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο».
Σημείωσε ακόμη πως «ούτως ή άλλως με τον πρόσφατο νόμο 3885/2010 βάσει του οποίου συνήφθη η αναθεωρημένη και ισχύουσα πλέον σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού
Πρώτον, αποκλείστηκε ρητά η περαιτέρω συμμετοχή της εταιρείας Ferrostaal λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων.
Δεύτερον, καταργήθηκε ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών.
Τρίτον, θεσπίστηκαν αυστηρές ρήτρες διαφάνειας που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης και επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διενεργεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους ως προς τις πληρωμές για υπεργολαβίες, τις αμοιβές συμβούλων κ.ο.κ».
Επισημαίνει τέλος πως «ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi Mar) στα ΕΝΑΕ αφορά μόνον το νομικό πρόσωπο της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογίων) ή πολύ περισσότερο φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε κάθε δε περίπτωση τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΘΑ θα κινήσει κάθε πρόσφορη διαδικασία».
Α. Τσοχατζόπουλος: Συκοφαντικό δημοσίευμα
Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά του δημοσιεύματος στο πρόσωπό του, χαρακτηρίζοντάς τη παντελώς ψευδή και συκοφαντική.
Μάλιστα, ζητά από το περιοδικό «την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα» του για το πρόσωπό του. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί πως θα αναγκαστεί και πάλι να προσφύγει στη Γερμανική Δικαιοσύνη, «όπως και το 2004, όταν το ίδιο περιοδικό επιχείρησε με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς να τον εμπλέξει σε άλλη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση».
Γ. Πεταλωτής: H υπόθεση διερευνάται ήδη
«Ήδη αυτή η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, από το ΣΔΟΕ που κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος, από το υπουργείο Εθνικής ʼμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και όλες αυτές οι ενέργειες έχουν να κάνουν με την προάσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν θα μείνει τίποτα, όσο περνάει από το χέρι μας, που να μην αποκαλυφθεί» και ότι «φυσικά όταν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού διασφαλίζουμε ότι θα αναδειχτεί η αλήθεια».
Εξηγήσεις ζητεί η ΝΔ
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Der Spiegel, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον «Παπανικολή» από την σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
ΛΑΟΣ: Ο Γ. Καρατζαφέρης είχε μιλήσει σχετικά στη Βουλή
«Οι αποκαλύψεις του ''Der Spiegel'' για μεγάλες μίζες που δόθηκαν για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων την περίοδο 2002-2004 περιγράφονται επαρκέστατα στην ομιλία του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή στις 2/7/2010», σημειώνει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σε ανακοίνωσή του.
Καλεί δε τον κάθε ενδιαφερόμενο να ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής και να βρει όλες τις πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό.
Δ. Παπαδημούλης: Δεν έγερναν τα υποβρύχια, αλλά οι μίζες προς το ΠΑΣΟΚ
Μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «το κεφάλαιο εξοπλιστικά, μίζες, Siemens ουσιαστικά δεν ψάχτηκε καθόλου από την εξεταστική επιτροπή αυτούς τους 11 μήνες». Πρόσθεσε πως το δημοσίευμα του Spiegel αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο που ερευνάται από την γερμανική δικαιοσύνη και καλείται η ελληνική δικαιοσύνη. «Είναι τα περίφημα υποβρύχια που "έγερναν", κοστίζουν πάνω από ένα δισ. ευρώ, τα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης και για τα οποία λέει το δημοσίευμα ότι έχουν δοθεί μίζες της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ ... Την εποχή που αρνιόταν η κυβέρνηση της ΝΔ να τα παραλάβει γιατί κάποιο υποβρύχιο "έγερνε", το δημοσίευμα του Spiegel λέει ότι δεν "έγερνε" το υποβρύχιο αλλά "έγερναν" οι μίζες μονόπλευρα προς το ΠΑΣΟΚ και έπρεπε και εκεί να αποκατασταθεί η ισορροπία. Αυτό το αναφέρει το δημοσίευμα».

( πηγή : http://www.naftemporiki.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου