Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τέσσερα τα «βέτο» από την τρόικα

Τέσσερα «βέτο» στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θέτει η τρόικα, ενώ παράλληλα επιμηκύνεται κατά ένα χρόνο μέχρι το 2015 το μνημόνιο. Οι τρεις επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των επαφών τους το τελευταίο 48άωρο με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εστίασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την κριτική τους στα ακόλουθα μέτωπα:
  • Στον νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς θεωρούν ότι δεν λειτουργεί στην πράξη και πιέζουν για τροποποιήσεις.
  • Στη φοροδιαφυγή. Δεν είναι ευχαριστημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και επιζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα για τους παραβάτες.
  • Στα ελλείμματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ). Τα στατιστικά στοιχεία που έλαβαν δεν ήταν επαρκή και συστήνουν νέες περικοπές σε καταναλωτικές δαπάνες και μισθολογικό κόστος.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να επισπευσθούν, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία παρέμβαση από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής θα αφορά την τετραετία 2012 - 2015 αντί της τριετίας 2012-2014 που είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο και η αυστηρή επιτήρηση από την τρόικα παρατείνονται για έναν ακόμη χρόνο. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, το θέμα πλέον δεν είναι το έλλειμμα, αλλά πού θα στοχεύσουμε για να αρχίσει να μειώνεται το χρέος», υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η τρόικα θέλει να δει ένα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο με διάρκεια έως το 2015.
Στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως για τη δημιουργία του συγκεκριμένου πλαισίου θα γίνει εκτενής διάλογος με πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και οικονομολόγους. Θα περιέχει δράσεις για την ανάπτυξη, τον περιορισμό των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων και θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μία πρώτη ενημέρωση για το πλαίσιο κάνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως παρά τα «βέτο» που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά λένε στο υπουργείο «διαψεύδονται κατηγορηματικά όσοι έλεγαν τον Δεκέμβριο ότι δεν θα πάρουμε τη δόση, δεν έχουμε πρόβλημα στις δεσμεύσεις και στα χρονοδιαγράμματα».
Το ζητούμενο για την τρόικα είναι να μη χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επιπρόσθετα από το υπουργείο Οικονομικών επαναλάμβαναν χθες πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ούτε και ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση θα συνεχισθούν έως και αύριο Πέμπτη.
Την Παρασκευή οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Ντερούζ αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των επαφών τους και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα συνυπογράψουν κυβέρνηση και τρόικα εκτιμάται πως θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

( πηγή : http://www.ethnos.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου