Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας : Ξεκινά καύση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα

Το πρώτο έργο για την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ξεκινά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο, που ανοίγει το δρόμο για τη χρήση της τεχνολογίας της καύσης, προωθεί την ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων και αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που προωθείται σε όλη την Ελλάδα, το οποίο οδηγεί στην καύση των απορριμμάτων», λέει μιλώντας στο Βήμα ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος.
Και προσθέτει: «Έχει ήδη ξεκινήσει στο Ηράκλειο της Κρήτης και το καύσιμο υλικό τελικά θάβεται, το ίδιο συμβαίνει και με το παραγόμενο RDF (Refuse Derived Fuel) του Εργοστάσιου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Ανω Λιοσίων, έτσι έγινε και με τη λάσπη από την Ψυτάλλεια. Τελικά θα καταλήξει να παράγεται μια τεράστια ποσότητα καύσιμου υλικού (SRF - Solid Recovered Fuel και RDF) χωρίς να υπάρχει σήμερα μονάδα για να καεί».
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία προβλέπονται:
- εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης,
- εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ),
- λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων,
- λειτουργία και συντήρηση του δικτύου τροφοδοσίας της Μονάδας, το οποίο αποτελείται από τους υφιστάμενους εννιά Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από έναν που θα κατασκευαστεί από τον Ανάδοχο,
- ενεργειακή αξιοποίηση από τον Ανάδοχο των παραγόμενων υλικών από τη ΜΕΑ.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 116.400.000 ευρώ, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ). Ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 χρόνια. Θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του.
Διαγωνιστική διαδικασίαΤο έργο προκηρύσσεται με κλειστή διαδικασία δύο φάσεων (προεπιλογής και υποβολής δεσμευτικών προσφορών). Τα τεύχη του διαγωνισμού διαμορφώνονται με τρόπο ώστε να μην προδιαγράφεται συγκεκριμένη τεχνολογία. Τα κριτήρια επιλογής θα έχουν να κάνουν με αντικειμενικά μετρήσιμους δείκτες (όπως η ποσότητα του υπολείμματος της διεργασίας που οδηγείται στο ΧΥΤΥ, η σύνθεσή του, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτώνται κλπ) που θα προσφέρει η κάθε προτεινόμενη τεχνολογία.

( πηγή : http://www.tovima.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου